41.jpg

Z operno arijo odprli mednarodni bienale ETIKE[TE] – SMEH 2021

datum: 17. 08. 2021

Včerajšnji dogodek je lepo zapolnil Glavni trg s slovesno otvoritvijo 2. mednarodnega bienala Etike(te) SMEH in razglasitvijo nagrajencev letošnjega bienala. Uvod v dogodek je bila arija iz opere Julija novomeškega skladatelja Aleša Makovca, odprl pa ga je Hamo Čavrk. Razstave so na ogled do 26. septembra 2021 v Jakčevem domu, Galeriji Simulaker, Kocki (KC Janeza Trdine) in Knjižnici Mirana Jarca.

Izjemno predstavitev likovnih del gostujočih likovnih ustvarjalcev je skozi multivizijo predstavil vrhunski Lado Jakše. Z glasbeno improvizacijo in projekcijo likovnih del na platnu pred rotovžem se je nizalo 58 likovnih del, ki so tematizirala letošnjo nosilno temo SMEH. Dela so razstavljena v štirih razstaviščih: v Jakčevem domu Dolenjskega muzeja, v Galeriji Simulaker, v Galeriji Kocka in v Knjižnici Mirana Jarca.

40

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je v svojem nagovoru poudaril, da je Društvo likovnih umetnikov Dolenjske kot organizator 2. mednarodnega bienala opravil izjemno delo v teh izjemnih časih. Pred dvema letoma je bila vodilna tema prvega bienala STRAH, s katero so nekako preroško napovedali pred izbruhom koronavirusa novo realnost našega vsakdana, tako da župan upa, da bo letošnja tema SMEH preroško napovedala bolj optimistične, bolj prijazne čase obarvane z upanjem v bolj prijazno in sproščeno prihodnost.

01

Na otvoritvi 2. mednarodnega bienala so podelili nagrade in priznanja:

1. nagrado Grand Prix je prejel Jurij Kalan za likovno delo z naslovom Za rilcem.

2. nagrado za najboljše delo mladega avtorja do 35 let je prejela Nina Koželj za likovno delo z naslovom Koruzno polje, kiparska postavitev.

Posebna priznanja so prejeli: Boštjan Drinovec za likovno delo Lego mislec, Zdzislaw Pacholski za likovno delo z naslovom For a moment before sadness in Ana Zavadlav za likovno delo 300 zmerjavcev, 300 zmerjavcev II.

 

Fotografije: Robert Kokol

Povezane novice

13. avgust

V ponedeljek odprtje Mednarodnega bienala likovne vizije Etike(te) na temo smeha

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske po treh izpeljanih mednarodnih projektih nadaljuje organizacijo in izvedbo niza tematskih razstav sodobne likovne umetnosti, ki bodo na ogled na kar petih razstaviščih...

več >

10. maj

Odprte prijave umetniških del na 2. mednarodni bienale sodobne umetnosti v Novem mestu

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske je odprlo prijave umetniških del za sodelovanje na 2. mednarodnem bienalu sodobne umetnosti, ki se bo odvijal v Novem mestu od 16. avgusta do 26. septembra 2021....

več >

nazaj